Velkommen til "Soldrys" - foredragsholder og forfatter Agnete Odgaard-Jensen
  Startside
Om Agnete Odgaard-Jensen
Mine foredrag
Referencer og anbefalinger
Hædersbevisninger
NYHED: "Sund mad uden stress"
Bogen "Medvind i modgang"
Øvrige udgivelser
Blindes Jul
Hent min brochure (PDF)
Mødestederne
Kontakt og booking

Billede af solur

Soluret tæller kun de lyse timer...
    Kogebogen "Sund mad uden Stress"

Agnete Odgaard-Jensens nye kogebog: Sund mad uden stress

”Sund mad uden stress”, en ny kogebog med blindsmagning

I oktober 2017 udkommer kogebogen ”Sund mad uden stress” af Agnete Odgaard-Jensen fra Hurup Thy. Agnete Odgaard-Jensen har været blind siden 1975 som følge af diabetes, så alle bogens opskrifter er skabt kun ved hjælp af smags-, føle-, lugte- og høresansen. Netop brugen af sanserne er det centrale i alle opskrifterne, der også er fedtfattige.

Her fortæller Agnete Odgaard-Jensen om tankerne bag udgivelsen af ”Sund mad uden stress”:

Endnu en stor drøm er gået i opfyldelse
Lige fra jeg var en stor pige, har min store interesse været at lave mad og være kreativ i køkkenet, og det blev samtidig til stor glæde for min mor. Da jeg mistede mit syn i 1975, troede jeg nok ikke lige, at det skulle ende med, at jeg fik mine ideer udgivet i 2 kogebøger, men hvorfor ikke? I starten skrev jeg som blind mine påhit ned på punktskrift og senere på computeren. Efter talrige opfordringer fik jeg blod på tanden til at realisere min drøm, og derfor var springet ikke så stort til at gå i gang med opgaven. Min første kogebog, ”Mad uden stress” udkom i 2011. Da den var næsten udsolgt, måtte jeg finde ud af, om den skulle genoptrykkes, eller jeg ville lave en ny. Jeg valgte at skrive en ny, så alle mine nye retter kunne blive til glæde for andre.

Agnete Odgaard-Jensens nye kogebog: Sund mad uden stress

Jeg må nøjes med 2. pladsen som blind kogebogsforfatter
Da jeg begyndte at skrive ”Mad uden stress”, troede jeg helt bestemt, at jeg ville blive den første blinde kogebogsforfatter, men der tog jeg fejl. Da jeg undersøgte sagen nærmere, fik jeg nemlig at vide på Nationalmuseet, at Christiane Rosen, som mistede sit syn i 1810, udgav en kogebog nogle år senere. Hun kunne ernære sig ved at sælge bøger, for på det tidspunkt var folk begyndt at interessere sig for opskrifter på mad, idet komfuret holdt sit indtog i mange hjem. Det var ligeledes en kogebog for seende.

Agnete Odgaard-Jensens nye kogebog: Sund mad uden stress

Samarbejde med forlag, fotograf, stilister og krokonen fra Agerskov Kro og Hotel
Da min beslutning var taget, kontaktede jeg igen forlaget Moxfa, som har udgivet de 2 sidste af mine bøger, og Christian Morsing var igen med på ideen. Anders Gravesen har taget alle billederne, og det lykkedes mig også at finde 2 stilister, Solveig Gravesen og Kirsten Ninn, som tilrettede mine retter. Krokonen Bodil Otte fra Agerskov Kro og Hotel har skrevet anprisningen, og forsiden er et portræt af mig i mit køkken, malet af billedkunstneren Kristine Frøkjær.

Ene sunde opskrifter
Der er 107 opskrifter og billeder af dem alle. Opskrifterne er ikke fedtfrie, men fedtfattige, så kogebogen er velegnet såvel til diabetikere som til andre, som vil leve sundt. Det er ikke nødvendigt at skulle løbe langt efter ingredienserne, for de kan købes i de fleste supermarkeder. Jeg har gjort meget ud af det sunde grove brød, gode grønsagssupper, og jeg har ligeledes mange forslag til salater og grønsagstilbehør, som jeg selv gør meget ud af. Der er forslag til for- og hovedretter samt desserter eller noget til en kop kaffe.

Agnete Odgaard-Jensens nye kogebog: Sund mad uden stress

”Sund mad uden stress”
Der er ikke noget værre end at komme til middag et sted, hvor værtinden suser rundt mellem potter og pander, stresset fordi madlavningen ikke er planlagt ordentligt. Jeg værdsætter højt at give mig tid til at lave mad, forberede den i god tid, så den er parat til at blive sat i ovnen, når gæsterne er på trapperne. Er det weekend, og vi vil slappe af herhjemme, går jeg efter samme princip. Jeg kan slet ikke forestille mig, at madlavning nogensinde vil blive en sur pligt, for lysten driver værket. Bogen er derfor en oplagt værtindegave, eller til een, der gerne vil nyde livet i sit køkken.

Viljen til at ville, giver os evnen til at kunne
Disse ord er Søren Kirkegaards, men de er også blevet til en leveregel for mig. Jeg har altid sagt, at man kan, hvad man vil, men siden jeg har mistet mit syn, har jeg måttet tilføje - næsten da. Jeg tror på, at når jeg som blind kan lave maden efter mine opskrifter, så har en seende også en rimelig chance for at gøre mig det kunsten efter.




Anprisning:
Agnete Odgaard-Jensen er blind, har et ukueligt gå-på-mod og så skriver hun bøger – herunder også kogebøger. Hendes motto er: Man kan, hvad man vil.
Efter hun er blevet blind har hun tilføjet et: Næsten da. Hun laver alle opskrifter ud fra fri fantasi. Hun bliver inspireret af andres mad og ikke mindst på de rejser, som hun og husbond Frank er på. Garneret med hendes mange års erfaring i køkkenet er det baggrunden for de spændende og inspirerende opskrifter. Agnete afløste i 2001 Kirsten Hüttemeier som madskribent på Blindes Jul. Det blev måske startskuddet til at formidle glæden ved mad til andre – her i form af en dejlig kogebog.

Jeg er fuld af beundring over Agnetes indstilling og det store og inspirerende arbejde, hun udfører. Som krokone ved jeg, hvor vigtigt synet er for det at kreere nye opskrifter og udføre dem – i det hele taget at gebærde sig i et køkken. Men Agnete er ligeglad, hun laver ny mad, kreerer opskrifter og skriver kogebøger alligevel. Denne nye kogebog ”Sund mad uden stress” tager udgangspunkt i ingredienser, der kan købes i almin-delig handel. Så den er dejlig ukompliceret at tage med i køkkenet. I opskrifterne øser Agnete ud af ideer og tips, for eksempel giver hun sit bud på, hvad de forskellige salater og tilbehør passer til. Hun fortæller også om, hvordan man kommer lidt nemmere om ved arbejdet i køkkenet.

Alle opskrifter er præsenteret med indbydende fotos – så ved man, hvordan maden skal ende med at se ud. Opskrifterne og den tilhørende vejledning er lige til at gå til. Her på Agerskov Kro og Hotel ser vi i hvert fald frem til at lade os inspirere af de mange spændende opskrifter i Agnetes kogebog. Som pro-fessionelle kokke og kolde jomfruer kan vi også trænge til ny inspiration – især fra en person, der finder så stor glæde ved at lave et godt måltid mad til venner og familie. Agnete og hendes mand Frank er faste gæster her på Agerskov Kro og Hotel. Hver gang de er her, beri-ger de os med deres positive indstilling til livet og de udfordringer, som livet giver os alle. For jer, der ikke møder Agnete Odgaard-Jensen i virkeligheden, kan livssynet studeres nærmere i bogen ”Medvind i modgang”. Her fortæller hun, hvordan hun ignorerer modgangen og udnytter medvinden til at over-vinde ensomhed eller balancere forholdet mellem optimisme og pessimisme.

Jeg kan på det varmeste anbefale dig at købe ”Sund mad uden stress”, hvis du mangler inspiration til både hverdag og gæstemiddage, eller hvis du har brug for at stifte bekendtskab med et menneske, der om nogen nyder at fortælle om sin glæde ved at lave mad.

Velbekomme og god appetit!
Bodil Otte, krokone Agerskov Kro og Hotel





Fakta: "Sund mad uden stress"
- Agnete har arbejdet med at lave opskrifter til sine to kogebøger de sidste 20 år.
- I 2001 begyndte hun at lave madopskrifter til bagsiden af Blindes Jul.
- Siden er antallet af opskrifter vokset og vokset.
- ”Sund mad uden stress” udkommer 4. oktober 2017 og kan købes hos boghandlerne.
- Prisen er kr. 179,50
- Kogebogen er udgivet på forlaget Moxfa.
- Billederne er taget af Anders Gravesen, Struer.
- Anprisningen er skrevet af Bodil Otte, krokone på Agerskov Kro og Hotel.
- Bogen er på 150 sider med 107 opskrifter med billeder af dem alle.
Soldrys . Kammersgårdsvej 7 . 7760 Hurup . Tlf. 97956409 . E-mail: odgaard@soldrys.dk


Webdesign af Anders Mikkelsen, www.fokusdesign.dk